Look after yourself for healthy life by QiGong, Tai Chi and Reiki  by Tunde at Tunde-World

Szabadgyökök

A szabadgyökök - Antioxidánsok

Tudjuk miért érdekesek az életünkben?

A szabadgyökök lehetnek rosszak az egészségünk számára. Egyszerűen szólva a szabad gyökök rossz fiúk, akik ellenünk vannak, az antioxidánsok pedig a jó fiúk, akik megvédenek bennünket.

De nézzük egy kicsit közelebbről a dolgot. A szabad gyökök olyan ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront.

A tudósok szerint a szabad gyökök gyorsítják az öregedési folyamatot.

Nézzük részletesebben

Olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezek pedig nagy intenzitással keresnek párt magunknak, tehát könnyen és gyorsan reakcióba lépnek más vegyületekkel, amelyektől elektronokat rabolhatnak.

Olyan oxigén vagy nitrogén alapú molekulák, amelyek kémiai tulajdonságaik révén megtámadhatnak különféle kulcsfontosságú fehérjéket vagy akár a DNS-t. A szabadgyökök szerepének megértése valóságos forradalmat jelent az orvostudományban, és alapjaiban változtatta meg a betegségek kialakulásával és kezelésével kapcsolatos felfogásunkat.

A szervezet speciális mechanizmusokkal rendelkezik a szabadgyökök semlegesítésére. Ezek károsodása, illetve a gyökök kóros túltermelése esetén életfontosságú folyamatok egyensúlya bomlik meg. Számos megbetegedés kialakulásában, valamint a kísérő tünetek súlyosbodásában a szabadgyökös folyamatok jelenléte figyelhető meg.


Az orvostudomány elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos megbetegedéseket, szem-, izületi- és idegrendszeri elváltozásokat említi meg, de más megfigyelések bizonyos fokig az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, cukorbetegség kialakulását is a szabadgyökök számlájára írják.

 

Az alacsony antioxidáns szint kockázati tényező az ínysorvadás kialakulásában

“Az alacsony antioxidáns szint egyértelmű kockázati tényező az ínysorvadás és az íny fertőzések kialakulásában.  A baktériumok elpusztulásával szabad gyökök szabadulnak fel. Az ínyszövet állapota nagyban függ a természetes antioxidánsoknak az oxidációs stresszre gyakorolt hatásától és a homeosztázis fenntartásától. Az antioxidánsok csökkenése, jelentősen gyengíti az ínyszövet képességét az oxidációs stressz leküzdésére, az egészséges szövetállomány fenntartására és a bakteriális károsodás féken tartására.” Sara Grossi, DDS, Vezető tudományos kutató, University of Buffalo, School of Dentistry and Medicine

„Az ínysorvadásban szenvedő betegeknél alacsony az antioxidáns szintje.”
“A krónikus ínysorvadásban szenvedő betegeknél alacsony a védelmet nyújtó antioxidáns glutation szint, a kutatók közleménye szerint a Molecular Pathology c. folyóirat 2002. decemberi számában.”
“A kutatók szerint a kiegészítőként alkalmazott glutation hatásos lehet a krónikus ínysorvadás megelőzésében, és elősegítheti a gyógyulási folyamatot is.” JADA, Vol. 134, 2003. január

A szabadgyökök károsíthatják az ínyszöveteket és elősegítik a csont-rezorpciót (csontfelszívódást).
“Az ínysorvadás agresszív és krónikus előfordulásakor a túlsúlyban lévő gyulladt kötőszöveti sejtek egyre nagyobb számban termelnek szabadgyököket. Ezek a molekulák képesek az ínyszövetek károsítására, és kapcsolatba hozhatók az osteoclast-sejtek csont-rezorpciójával is.” Prof. I L C Chapple, Unit of Periodontology, School of Dentistry, University of Birmingham

“Ez az első bejelentett kutatás az antioxidáns kapacitás különböző szintje és az ínysorvadás kapcsolatáról.  A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az ínysorvadásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkent a helyi antioxidáns kapacitás. Sőt, a helyi csökkenés szervezeti szinten is megnyilvánult ezeknél a betegeknél.” Prof. I L C Chapple, Unit of Periodontology, School of Dentistry, University of Birmingham

Az antioxidánst tartalmazó vitaminok közömbösítik a szabadgyököket!

(Ezek az információk a köv. oldalról gyűjtöttem  http://www.ectoderma.hu/antioxidansok)

Az öregedési folyamatok, a bőr idő előtti öregedése és az időskori szenilitás szintén ide sorolható, még akkor is, ha ezek nem mondhatók betegségeknek. A szervezet azonban sokáig képes megakadályozni, hogy szabad gyökök káros folyamatokat indítsanak be.

A mitokondriumok a sejtek energetikai raktárait tartják fenn. A mitokondrium által felhasznált oxigén egy része azonban szabadgyökké alakul, és évek-évtizedek alatt felgyülemlenek bizonyos károsodások. Ennek többek között az öregedés folyamatában, bizonyos daganatos betegségekben, illetve a cukorbetegség késői zavarainak kialakulásában van szerepe.

Ismert, hogy a nők kisebb gyakorisággal válnak szív- és érrendszeri betegségek áldozatává, mint az ugyanolyan korú férfiak. Ez a védettség a menopauza után megszűnik. A hatásban a női nemi hormonok egyike, az ösztrogén játszik döntő szerepet, nem kis részben kulcsfontosságú szabadgyök-reakciók szabályozása révén.

A szabadgyökök az elvesztett elektronjaikat a környező szövetekből próbálják pótolni, elektront vonnak el, ezzel különféle

biológiai molekulákat (zsírokat, fehérjéket és a genetikai állományt, a DNS-t) károsítva. E folyamatok eredménye a sejtek szétesése és a szövetek károsodása lehet.

Szervezetünk az antioxidánsok egy részét nem tudja előállítani, ezért külső forrásból, elsősorban a táplálékból kell fedezni a szükségletet.

A természet azonban gondoskodott megoldásról is. Az antioxidáns vegyületek

képesek a szabad gyököket hatástalanítani.


Az bizonyos, hogy a már említett vitaminokban (C, E, A) gazdag táplálkozás egészségvédő hatású. Ezen hatások feltehetőleg részben ezeknek a vitaminoknak az antioxidáns hatásaival hozhatók összefüggésbe, de nem szabad elfelejteni, hogy mind a három vitaminnak az antioxidáns hatásokon kívül is vannak fontos biológiai hatásai. A C-vitamin az immunvédekezésE-vitamin a sejtfal védelmében játszik nagy szerepet, gátolja a zsírok oxidációját. A vitaminok együttes jelenléte a táplálékokban is nagyon fontos, mivel az antioxidáns rendszer több alkotóeleme egymás hatását erősítve növeli a szervezet ellenállóképességét. A C-vitamin regenerálja az E-vitamint, az E-vitamin pedig megvédi a béta-karotin kémiai kötéseit a szabadgyökök károsító hatásával szemben. és a molekuláris szintű kémiai folyamatok szempontjából is jelentős. Az

Tudjuk, hogy az antioxidánsok valójában segítenek késleltetni az öregedési folyamatot, csökkentik a szívbetegségek, a rák, az arthritis és más öregedési tünetek (igen, még a ráncok!) megjelenését is.

„A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei.
A táplálékkiegészítő termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására!