Look after yourself for healthy life by QiGong, Tai Chi and Reiki  by Tunde at Tunde-World

Goji Berry

Goji Berry

Kínából, pontosabban Ningxiából terjedt el a latin nevén Lyciumként ismert kultúrnövény a világ szinte minden területére, ahol hódító körútját járja elsősorban az örök fiatalságra vágyók körében.


A világ második leggazdagabb C-vitamin forrása! (az elsõ a Camu Camu)

A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja.

Az õsi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is.

A goji-bogyó - vagy más nevén kínai farkasbogyó(chinese wolfberry) - íze a mazsolát és a szárított papayát idézi egy kicsit, inkább édes, és csak nyomokban érezhető egy kis savanykás aromája.

A tibetiek pl. azt állítják róla, hogy: Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja:

  • 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza,
  • 21 ásványi anyagot( többek között cinket, rezet, vasat, kálciumot, szelént, foszfort, germániumot.
  • 500-szor több C-vitamin van benne mint a narancsban!

A gyümölcs kimagaslóan gazdag tápanyag tartalmára és erős antioxidáns tulajdonságára. A biokémikusok vitaminbombának nevezik, utalva kimagasló erejű összetevőire. A Goji nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat, béta karotint, növényi fehérjéket, polifenolokat, antocianokat, flavonoidokat, létfontosságú zsírsavakat, poliszacharidokat, Az egyik legerősebb természetes antioxidáns gyümölcs, az ORAC értéke 27-szerese a vörös szőlő és 6-szorosa a földi szeder ORAC értékének!

A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz.

Kínában csodabogyó, nálunk mérgező gyomcserje

A goji berry hazánkban Magyarországon is ismert, de köznapibb ördögcérna (Lycium barbarum) néven. Mindenki találkozhatott már vele támfalak, védősövények nem túl mutatós évelő cserjéjeként. Ázsiából, mint dísznövény került Európába, de igénytelenségének köszönhetően gyorsan meghonosodott. 2-3 méter magas, elhajló ágrendszerű, lombhullató cserje, termése hosszúkás, skarlátvörös, sokmagú bogyó.


„A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei.
A táplálékkiegészítő termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására!”