Look after yourself for healthy life by QiGong, Tai Chi and Reiki  by Tunde at Tunde-World

Tai Chi magyarul

Mi a Tai Chi ?

A lélek és az elme gyógyítója
A könnyed és kecses mozdulatsorok végrehajtása magas fokú koncentrációt igényel, a gyakorlatok pontos elsajátítása hosszú folyamat. A thai chi segítségével megszűntethető a stressz, és a fejfájás, csökkenthető a szorongás, továbbá a gyakorlatok meditációs, relaxációs jellege segít meglelni lelki békénket.
Ezáltal ajánlható mindenkinek, akiben sok a feszültség, aki érzelmileg ingadozó, azoknak is, akik pánikbetegséggel, vagy alvászavarral, esetleg potencia-problémákkal küzdenek.

Harcművészet és meditatív mozgás
Kínában évszázadok óta művelik, de Európában viszonylag újnak számít. Számtalan thai chi stílus létezik, különböző mozdulatsorokat tartalmazva, melyek legtöbbje harcművészetből származik.
A kínai filozófia és gyógyászat egyik fogalma a „chi”, mely azt a vitális energiát jelenti, ami élteti a testet. A thai chi egyik célja, hogy növelje a „chi” körforgását a szervezeten belül, amely kihat az ember energiájára és segít megőrizni az egészségét. Ha valaki elsajátítja az alapgyakorlatokat, akkor képes eljutni a régóta vágyott nyugalom és harmónia szigetére. 

A Tai Chi (Taiji Quan) az egyik legismertebb mozgásforma azok közül melyet Kínai adományozott az emberiségnek.

Noha valójában egy belső stílusú kung-fu irányzat, leginkább egészség megőrző, egészség javító hatása miatt épült be a köztudatba.

A Tai Chi-t sokan a szép és lassan végrehajtott mozgással azonosítják. A kizárólag lassan végrehajtott gyakorlatok viszont nem minden Tai Chi stílusra igazak. Azt, hogy pontosan hányféle irányzat létezik mi nem tudjuk. Itthon (és a világ számos pontján) leginkább három iskola vált ismertté.

Yang stílusú Taijiquan melyre a az egyenletes "tempóban" végrehajtott mozdulatok, mozdulat sorok jellemzőek Taoista Tai Chi melyből száműzték a harci alkalmazásokat és kizárólag az egészség megőrzésre koncentrálnak és Chen stílusú Taiji (Tai Chi) melyre jellemző, hogy tartalmaz lassú és gyors mozdulatokat is.(Három közül az utóbbi - Chen Taiji - a régebbi irányzat.)

Javallat, ellenjavallat
A thai chit bárki, bármikor elkezdheti. Idősek, fiatalok, egészségügyi problémákkal küzdők vagy akár teljesen egészséges emberek egyaránt. Káros mellékhatásoktól nem kell tartani.
Mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak esetén is látványos javulást érhetünk el. Javul a testtartás, az izomformák átalakulnak és megerősödik az egyensúlyérzék. Még a kismamáknak is ajánlott elsajátítani a thai chi-t, ugyanis olyan testi-lelki erőt merítenek belőle, mely kedvezően hat saját maguk és magzatuk számára egyaránt.

Tai Chi élettani hatásai

  • Javítja a vérkeringést

  • Kíméletesen dolgoztatja meg az izmokat

  • Segít megóvni, helyreállítani az ízületek egészségét

  • Stressz oldó, nyugtató hatású

  • Rendszeres gyakorlás növeli az energia szintet

  • A Tai Chi egyesíti a meditációt és a mozgást. Erősíti a belső életenergiát - a chi-t - és helyreállítja a jin és jang egyensúlyát.

  • Biztosítja a test és a lélek egyensúlyát

Szeretnéd elsajátítatni, kerlek keress meg.

 

Tai Chi magyarul | Tundeworld

Google+